Een woning kopen : de te nemen stappen

Wil je een huis kopen in België en je droom waarmaken om huiseigenaar te worden ? Er zijn een aantal essentiële stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je project vlekkeloos verloopt. Ontdek welke stappen je moet ondernemen om een woning te kopen !

Een woning kopen : de te nemen stappen

Wat zijn de stappen die ik moet ondernemen om een woning te kopen in België ?

Een woning kopen is een grote onderneming en er zijn een aantal stappen bij betrokken:

  1. Bereid je budget voor
  2. Controleer de staat van het pand dat je wilt kopen
  3. Lenen
  4. Een koopbod of koopoptie doen
  5. Het koopcompromis
  6. De koopakte

Je budget voorbereiden

Om je budget goed voor te bereiden, is het essentieel dat je met alle factoren rekening houdt, zodat je de aankoopkosten en lopende uitgaven nauwkeurig kunt berekenen.

Zorg ervoor dat je financiële middelen groter zijn dan je uitgaven en dat je voldoende inkomsten hebt om de maandelijkse betalingen te dekken. Maak een schatting van de totale kosten, inclusief belastingen en administratieve kosten. Bovendien betekent het kopen van een huis bijna altijd dat je een hypotheek moet nemen. Vraag de banken dus naar je leencapaciteit en vergelijk kredietaanbiedingen, inclusief rentetarieven, verzekeringspremies en voorwaarden.

Registratierechten: wat zijn dat?

Registratierechten zijn een belasting die de koper van een woning aan het gewest moet betalen. In het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het standaardtarief van deze belasting 12,5%, terwijl het in het Vlaamse Gewest 12% is. Er zijn echter gevallen waarin u kunt profiteren van verlaagde tarieven of een tegemoetkoming.

Wat betreft het tijdstip waarop je deze belasting moet betalen, moet je dit doen binnen 4 maanden na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst. Als er een opschortende voorwaarde is, begint de periode van 4 maanden op de datum waarop aan die voorwaarde is voldaan (bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening).

Als in de tussentijd de notariële koopakte wordt ondertekend, worden de rechten door de notaris gevorderd op het moment dat de akte wordt ondertekend en moeten ze rechtstreeks aan de autoriteiten worden betaald binnen 15 dagen na ontvangst van de koopakte.

Kom meer te weten over de registratierechten in het Waals Gewest!

De staat controleren van de woning die je wilt kopen

Wanneer je een woning koopt, is de staat van de woning die wordt verkocht van cruciaal belang. De verkoper is over het algemeen niet verplicht om de staat van de woning te garanderen, maar als hij te kwader trouw handelt, blijft hij aansprakelijk voor elk gebrek aan informatie. Het is essentieel dat de eigenaar zijn makelaar op de hoogte brengt van alle bekende feiten. Als koper moet je grondig onderzoek doen en de woning meerdere keren bezoeken, eventueel samen met een expert. Wees je ervan bewust dat de verkoper niet verantwoordelijk is als de door de vorige eigenaar uitgevoerde werkzaamheden niet aan je legitieme verwachtingen voldoen. Neem de tijd om de woning goed te beoordelen voordat je een koopbod ondertekent.

Je ideale eigendom nog niet gevonden? Ontdek alle koopwoningen in Oost-VLaanderen!

Lenen

Als je van plan bent om een woning in België te kopen, mag je de cruciale stap van het vinden van de juiste financiering niet over het hoofd zien. Een van de meest gebruikelijke opties voor de financiering van je project is een hypotheek. Het is echter essentieel om de tijd te nemen om de aanbiedingen van verschillende banken zorgvuldig met elkaar te vergelijken. De voorwaarden en rentetarieven kunnen per instelling aanzienlijk verschillen. Door zorgvuldig te vergelijken kun je niet alleen de beste voorwaarden voor je hypotheek vinden, maar ook duizenden euro’s besparen tijdens de looptijd van je lening. Onderschat niet hoe belangrijk het is om de concurrentie aan te gaan en op zoek te gaan naar de beste hypotheekdeal, zodat u uw vastgoedproject met een gerust hart kunt realiseren.

Het koopaanbod of de koopoptie

Als je je ideale woning hebt gevonden, heb je een aantal opties om een verbintenis aan te gaan met de verkoper voordat je een compromis de vente ondertekent: bijvoorbeeld het doen van een aanbod tot aankoop of het aanvragen van een optie op de woning. In België is het aanbod tot aankoop de meest gebruikelijke methode.

Een aankoopbod doen

Wanneer je een koopbod doet, stel je een prijs voor aan de verkoper die lager, gelijk of hoger kan zijn dan de geadverteerde prijs. Het is belangrijk dat je goed nadenkt voordat je een bod doet, want je bent gebonden aan het bedrag dat je voorstelt. Als de verkoper je bod accepteert, is de koop gesloten. Als hij een tegenbod doet of je bod afwijst, krijg je de kans om een nieuw bod te doen.

Om te voorkomen dat je eindeloos moet wachten op een reactie van de verkoper, is het raadzaam om een tijdslimiet vast te stellen voor je koopbod. Je kunt bijvoorbeeld 24 uur of 2 dagen de tijd geven voor de verkoper om je bod te accepteren, te weigeren of een tegenbod te doen.

De koopoptie

Een andere minder gebruikelijke optie is om een koopoptie te vragen. Dit betekent dat de verkoper zich verplicht om gedurende een bepaalde periode, meestal een week of 15 dagen, niet aan iemand anders te verkopen. Als je tijdens deze periode besluit om te kopen, moet je de verkoper hiervan schriftelijk op de hoogte stellen, waardoor de optie wordt opgeheven en de verkoop definitief wordt. Als je de optie niet binnen de aangegeven periode uitoefent, is er geen verkoop en is de verkoper vrij om aan iemand anders te verkopen.

In sommige gevallen moet je een vergoeding betalen om deze optie te verkrijgen. Als u de optie niet uitoefent, houdt de verkoper dit bedrag als vergoeding. Aan de andere kant, als u de optie wel uitoefent, wordt dit bedrag gebruikt als eerste termijn. Deze aanpak houdt rekening met de belangen van beide partijen.

Vergeet niet dat, net als bij een conventionele verkoop, de notariële akte uiterlijk vier maanden na de uitoefening van de optie moet worden ondertekend. Neem de tijd om je opties zorgvuldig te evalueren en neem de beslissing die het beste bij jouw situatie past.

De voorlopige koopovereenkomst

Onderschat de waarde van de voorlopige koopovereenkomst niet als je denkt dat alleen de koopakte telt. In werkelijkheid is het compromis essentieel, omdat het de basis is waarop de notaris de definitieve koopakte opstelt.

Zodra deze is ondertekend, bezegelt het (onvoorwaardelijke) compromis de verkoop definitief. Daarom zeggen we dat “het compromis gelijk staat aan de verkoop”. Zodra er overeenstemming is bereikt over de prijs en het verkochte onroerend goed (zelfs als de levering van het onroerend goed of de betaling van de prijs nog niet heeft plaatsgevonden), kunnen de partijen zich niet meer terugtrekken. Het is belangrijk op te merken dat in sommige gevallen een door de verkoper ondertekend koopaanbod of een door de koper uitgeoefende koopoptie ook als een definitieve verkoop kan worden beschouwd. Daarom wordt kopers sterk aangeraden om hun huiswerk te doen en een notaris te raadplegen voordat ze een document ondertekenen, hoe het ook heet!

Het is daarom essentieel om een duidelijk en volledig compromis op te stellen dat weinig ruimte laat voor interpretatie. Gezien de hoeveelheid juridisch onderzoek die nodig is over het onroerend goed, de verkoper en de koper, is het opstellen van een compromis de vente geen eenvoudige taak. Het inschakelen van een expert is daarom essentieel.

Goed om te weten: voor de ondertekening van het compromis zal de notaris een reeks onderzoeken uitvoeren om zeker te zijn van de aankoop. Hij zal ook een reeks onderzoeken uitvoeren tussen het compromis en de koopakte.

De koopakte

Zodra je kredietaanvraagdossier in orde is en alle voorbereidende stappen zijn doorlopen, zal de notaris een datum vastleggen voor de ondertekening in samenwerking met alle betrokken partijen, inclusief je bankier indien nodig. Het is precies op dat moment dat je de verkoopprijs betaalt en de sleutels van je nieuwe woning ontvangt, op enkele uitzonderingen na.

Goed om te weten: als je een eigen notaris hebt, wordt de koopakte meestal in zijn of haar kantoor ondertekend. En als je een hypotheek hebt afgesloten, wordt de leningsakte meestal op dezelfde dag ondertekend als de koopakte.

Op de dag van ondertekening brengt de notaris jou en de verkopers samen en leest hij de akte voor, waarvan hij je het ontwerp van tevoren heeft toegestuurd. Als je verhinderd bent, kun je een gevolmachtigde aanwijzen om je te vertegenwoordigen. De notaris legt je de juridische termen uit en geeft je alle nodige uitleg in meer toegankelijke taal, zodat je alle belangrijke details volledig begrijpt.

De notaris zal er vervolgens voor zorgen dat je de overeengekomen prijs betaalt en zal je vragen om de kosten te betalen die aan de transactie verbonden zijn.

Zodra jij, de verkopers en de notaris de akte hebben ondertekend, wordt deze door de notaris bewaard en gekoppeld aan de andere akten met betrekking tot de aankoop van je woning.