Hypothecaire lening in Gent: welke verzekering moet u nemen?

Om u een hypothecaire lening in Gent toe te kennen, kan de kredietverstrekker u vragen om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Is dit een wettelijke vereiste? Om welke verzekeringen gaat het en bij wie kunt u die afsluiten?

Wij beantwoorden al uw vragen in dit artikel!

Ik vraag online een hypothecaire lening aan in Oost Vlaanderen

Zijn gekoppeld verzekeringen aan een hypothecaire lening verplicht?

Er bestaat geen wettelijke verplichting om een verzekering af te sluiten voor een hypothecaire lening in België. 

Om uw hypothecair krediet in Gent te verkrijgen, kan het onderschrijven van bepaalde verzekeringen echter opgelegd worden door de bankinstellingen en wordt het dus een contractuele verplichting. 

Indien u dit niet doet, kan uw hypotheekaanvraag worden geweigerd. In andere gevallen wordt het wel aanvaard, maar wordt een hogere rente op uw lening toegepast. 

Welke verzekering wordt het vaakst geëist door schuldeisers?

De verzekeringen die u moet afsluiten om een hypothecaire lening in Gent te bekomen variëren van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Meestal zijn echter de volgende verzekeringen vereist;

  • Levensverzekering: het afsluiten van een levensverzekering garandeert de kredietgever de terugbetaling van uw lening in geval van overlijden. Dit kan een kapitaalverzekering zijn of een schuldsaldoverzekering, die aan uw hypotheekcontract wordt gehecht.
  • Woningverzekering: deze verzekering, ook brandverzekering genoemd, maakt bijna altijd deel uit van de verzekering die door kredietinstellingen wordt geëist. In het kader van uw hypotheek in Gent is de kans namelijk groot dat het onroerend goed waarvoor u een hypothecaire lening heeft afgesloten, het onroerend goed is waarvoor u de lening heeft afgesloten. Aangezien het om de aflossingsgarantie van de kredietgever gaat, is het begrijpelijk dat deze eist dat uw hypotheek gedekt is in geval van een schadegeval (waterschade, ontploffing, brand, natuurramp, enz.). In dit geval wordt de aan de kredietgever verschuldigde schadevergoeding betaald door de verzekeringsmaatschappij. Het resterende saldo, als dat er is, wordt aan u terugbetaald.  
  • Inkomensverliesverzekering: als u door een ongeval, ontslag of ziekte niet meer kunt werken, dekt de inkomensverliesverzekering u voor het inkomensverlies* en kunt u een deel van uw hypothecaire lening in Gent blijven aflossen.  Let op! Om voor deze dekking in aanmerking te komen, moet u uw baan onvrijwillig en volledig hebben verloren of volledig arbeidsongeschikt zijn.
    * Het bedrag van de door de verzekeringsmaatschappij uitgekeerde schadevergoeding varieert naar gelang van het contract, maar kan tot 100% van de som van uw gederfde inkomsten tot uw pensioen dekken. 

Goed om te weten! In het kader van uw hypotheek in Gent kunt u genieten van de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse Gewest! Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden, die u in detail kunt raadplegen op GeldBank.be

Bij wie kunt u deze verzekeringen afsluiten?

Voor het verkrijgen van uw hypotheek in Gent zal het dus zeker een contractuele verplichting zijn om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Het is echter belangrijk op te merken dat u het recht hebt deze verzekering bij de instelling van uw keuze af te sluiten.

Niets verplicht u immers deze verzekering af te sluiten bij de organisatie die u uw hypothecair krediet verstrekt.

Goed om te weten! Interessante tariefkortingen voor een hypothecaire lening verbergen soms een verplichte verzekering die duurder is dan de concurrentie!

Het is daarom essentieel om de tijd te nemen om aanbiedingen te vergelijken en de totale kosten van uw hypothecaire lening in Gent te berekenen.

Om er zeker van te zijn dat u de beste deal krijgt, kunt u ook gebruik maken van de diensten van een kredietmakelaar voor uw hypotheek in Gent.