Fiscale voordelen voor renovatiewerken

Voor de renovatie van een woning is vaak een aanzienlijk budget nodig. Ontdek via ImmoOVL.be welke fiscale voordelen beschikbaar zijn voor renovatiewerken, hun bedragen en toekenningsvoorwaarden.

Fiscale voordelen voor renovatiewerken

Welke soorten fiscale voordelen zijn er voor uw renovatiewerken ?

Er zijn 3 soorten belastingaftrek in België :

  • Aftrekbare uitgaven : deze worden afgetrokken van uw belastbaar inkomen,
  • Belastingvermindering : afhankelijk van de hoogte van uw uitgaven kunt u een belastingvermindering krijgen. Deze kunnen worden verlaagd, maar zullen nooit minder dan 0 euro bedragen.
  • Belastingkredieten : een vast bedrag wordt van uw belastingen afgetrokken en deze kunnen, in tegenstelling tot belastingverminderingen, negatief worden. In dat geval ontvangt u het verschil in de vorm van een belastingkrediet.

De enige fiscale voordelen voor uw renovatiewerken zijn de belastingverminderingen.

Fiscale voordelen van een hypothecair krediet

Als u uw werk financiert met een hypothecair krediet, kunt u, afhankelijk van uw regio, profiteren van voordelige fiscale aftrekmogelijkheden :

  • In het Waalse Gewest : u kunt profiteren van een belastingvermindering tot 1520 euro + 125 euro per kind ten laste. Dit voordeel wordt echter alleen toegekend in het kader van een lening die is aangegaan met het oog op de verwerving van het onroerend goed waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd.
  • In het Brussels Gewest : u kunt profiteren van een belastingvermindering van 450 tot 3350 euro. Deze aftrek is alleen beschikbaar voor hypotheken die vóór 2017 zijn afgesloten.
  • In het Vlaams Gewest : een belastingaftrek tot €944 kan voor u beschikbaar zijn, op voorwaarde dat u uw hypothecaire lening vanaf 2016 hebt afgesloten.

Als uw woning meer dan 10 jaar oud is en uw hoofdverblijfplaats is, kunt u bovendien profiteren van een BTW-verlaging van 21% naar 6%.

Fiscale voordelen voor uw dakwerken

Wallonië is nu het enige gewest waar een belastingvoordeel voor dakisolatie wordt aangeboden. Als u daar woont, kunt u 30% van het bedrag van uw dakisolatiewerkzaamheden in één jaar (binnen de vastgestelde plafonds) aftrekken van uw belastingen.

Belastingvoordeel voor energiezuinige woningen

Als uw woning vóór 2012 is gecertificeerd als een energiezuinige woning, hebt u recht op belastingaftrek. Het bedrag van deze uitkering, die 10 jaar geldig is, kan tussen de 470 en 1880 euro liggen.