Hoe kunnen renovatiewerken gefinancierd worden ?

Heeft u geld nodig om uw huis te renoveren? Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar om een dergelijk project te financieren, waaronder bouwleningen, hypotheken en persoonlijke leningen. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ontdek via ImmoOVL.be hoe kunnen renovatiewerken gefinancierd worden !

Hoe kunnen renovatiewerken gefinancierd worden ?

De renovatielening

Zoals de naam al aangeeft, is een renovatielening een oplossing die perfect is afgestemd op de behoefte aan financiering van renovatiewerkzaamheden. Afhankelijk van de kredietverstrekker kunt u hiermee over een periode van 6 tot 120 maanden tussen 1.500 en 100.000 euro lenen. Hoewel het gemakkelijker te verkrijgen is dan een hypotheek en veel voordeliger dan een persoonlijke lening, is de lening voor woningverbetering alleen beschikbaar voor een woning die u bezit. Aangezien het om een geoormerkte lening gaat, moet u het gebruik ervan bovendien kunnen verantwoorden met facturen of bestelbonnen.

De groene lening

Als de renovatiewerkzaamheden die u wilt uitvoeren de energieprestaties van uw woning verbeteren, kunt u in aanmerking komen voor een groene lening. Hoewel de bedragen en voorwaarden van een groene lening vergelijkbaar zijn met die van een lening voor werken, zijn de rentevoeten gunstiger. Ook hier moet u het bewijs leveren van de uitgevoerde werkzaamheden. Wanneer een groene lening wordt toegekend, moet doorgaans 75% van het geleende bedrag worden besteed aan de uitvoering van milieuvriendelijke werkzaamheden.

De hypothecaire lening

Een andere oplossing is renovatiewerken financieren met een hypothecaire lening. Wanneer u een hypotheek afsluit, kunt u ervoor kiezen om er werk in op te nemen. Als u al een bestaande hypotheek hebt, kunt u ook vragen deze uit te breiden met werk. Ten slotte kunt u ook een woningkrediet aanvragen uitsluitend voor uw werk. De belangrijkste voordelen van deze financieringsoplossing zijn lagere rentevoeten dan de lening voor woningverbetering en de mogelijkheid van hogere aflossingsbedragen en -termijnen. Een hypothecaire lening vereist echter een hypothecaire inschrijving. Er moeten dus tal van stappen en kosten worden ondernomen om het te verkrijgen.

Overname van een uitstaande lening

Als u al een hypothecaire lening voor de aankoop van een huis afbetaalt, kunt u het kapitaal dat u al hebt afbetaald terugnemen om uw renovatiewerkzaamheden te financieren. De voordelen van het overnemen van een hypotheek om renovatiewerkzaamheden te financieren zijn dat de voorwaarden vaak gunstig zijn en dat het niet nodig is een nieuwe hypotheek te vestigen. Er kunnen echter aanzienlijke administratiekosten aan verbonden zijn.

De persoonlijke lening

Als u slechts kleine werken wilt uitvoeren of als u wilt lenen om tegelijkertijd een ander project te financieren, kan een persoonlijke lening een oplossing zijn. Deze gemakkelijk af te sluiten lening zonder beperkingen stelt u in staat alle projecten van uw keuze te financieren. En u hoeft geen bewijsstukken te overleggen. Dit type financiering wordt echter aangeboden tegen een veel hogere rente dan de andere bovengenoemde oplossingen. Bovendien is het maximumbedrag dat u kunt lenen vaak lager.