Een hypotheek verkrijgen met de Waalse garantie

Om de risico’s van wanbetaling voor kredietverstrekkers te beperken, heeft het Waalse Gewest een solidariteitsfonds opgericht. Dat biedt een garantie die de betaling van woningkredieten aan de kredietgevers moet dekken in plaats van een klassieke verzekering. Deze garantie wordt dus toegepast wanneer een kredietnemer zijn terugbetaling niet volledig kan uitvoeren. Deze overheidsregeling, die onder bepaalde voorwaarden beschikbaar is, vergemakkelijkt de aankoop van een woning. In dit artikel leest u hoe u een hypotheek kan verkrijgen met de Waalse garantie.

Een hypotheek verkrijgen met de Waalse garantie

Wat is de Waalse garantie voor hypotheekleningen ?

Dankzij de Codex Duurzame Huisvesting kan Wallonië een garantie verlenen voor de terugbetaling van hypothecaire leningen voor de financiering van huisvesting. Concreet betekent dit dat het Waalse Gewest zich ertoe verbindt de kredietgever een deel van het verlies te betalen dat hij lijdt wanneer hij niet terugbetaalt. Deze steun heeft dus tot doel de toegang tot het woningbezit te bevorderen voor kredietnemers die over onvoldoende eigen middelen beschikken om een lening te verkrijgen. Deze garantie geldt echter alleen voor hypotheken op woningen waarvan de marktwaarde bepaalde maxima niet overschrijdt.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning in Oost-VLaanderen ? Ontdek alle woningen die te koop staan in deze provincie!

Wat zijn de voorwaarden voor toekenning ?

Om van een hypothecair krediet met Waalse waarborg te kunnen genieten, moet aan verschillende voorwaarden met betrekking tot de kredietnemer en het krediet worden voldaan.

De kredietnemer moet aan de volgende voorwaarden voldoen :

  • Hij/zij bezit niet het geheel van een andere woning,
  • Hij woont in de woning waarvoor de lening wordt aangegaan,
  • Hij betaalt een solidariteitsbijdrage van 0,20% van het bedrag van de lening.

Het krediet moet worden verleend door het SWCS of het Woningfonds. En de maandelijkse lasten kunnen nooit meer bedragen dan ⅓ van het netto maandinkomen van de kredietnemer.

Ten slotte moet de kredietorganisatie zich ertoe verbinden om :

  • Om de 3 maanden de nieuwe gewaarborgde leningen mee te delen,
  • Het gegarandeerde saldo van oude leningen elk jaar mee te delen.

Leer hoe u uw leencapaciteit kunt berekenen, zodat u kunt bepalen hoeveel u kunt lenen volgens uw salaris en zo elk risico op een te hoge schuldenlast kunt vermijden!

Wat is het gedekte bedrag ?

Met zijn waarborg verbindt Wallonië zich ertoe tussen te komen in het verlies dat de kredietgever lijdt op het gedeelte van het krediet dat 70% van de marktwaarde van de woning overschrijdt.

Het door een hypothecair krediet met Waalse garantie gedekte bedrag is dus beperkt tot het gedeelte van het krediet dat 70% van de marktwaarde van de woning overschrijdt, maar ook tot 95% van het uiteindelijke verlies.

Als de marktwaarde van de woning bijvoorbeeld 250.000 euro bedraagt, dekt de Waalse garantie maximaal 75.000 euro.

De geldigheidsduur van deze waarborg is beperkt tot de eerste 18 jaar van het hypothecair krediet.

Hoe verkrijgt men een hypothecair krediet dankzij de Waalse waarborg voor de terugbetaling ervan ?

De aanvraag voor regionale bijstand moet worden ingediend bij de Waalse Dienst Wonen. Deze zal vervolgens uw dossier analyseren om na te gaan of aan de voorwaarden voor toekenning van de lening is voldaan.